Knickers med nougat, jordnötter, kola och choklad

18 bitar

Efter min tid i New York så ville jag ha nötter, och framför allt jordnötter, i precis allt! Bland det godaste jag vet är kombinationen jordnötter, choklad och kola. Här kommer ett av mina absoluta favoritrecept som dessutom är både enkelt och roligt att göra hemma. Och det smakar ungefär som Snickers! /Sara

Spela klippet för att se hur du gör Knickers.

2 december 2015
Visa mer
18 bitar

Du behöver

Nougat

  • 2 dl strösocker
  • 0,75 dl honung
  • 0,75 dl glykos
  • 0,75 dl vatten
  • 2 små äggvitor (60 g)
  • 0,3 dl strösocker (1/3 dl)
  • 3 msk florsocker, att pudra med

Kola

  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl glykos
  • 1 dl vispgrädde
  • 45 g smör
  • 1,5 dl salta jordnötter

Jordnötsganache

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 1 msk jordnötssmör
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 1 msk honung

Gör så här

  1. Nougat
    Blanda 2 dl socker, honung, glykos och vatten till nougaten i en kastrull. Koka till en sockerlag med en temperatur på cirka 130 grader.
  2. Börja då sakta vispa äggvitorna i en skål och tillsätt lite socker i taget så att det blir en fin maräng.
  3. När sockerlagen är uppe i 150 grader, häll då ner den i en tunn stråle i marängen. Vispa till en seg men fortfarande ljummen maräng.
  4. Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 × 20 cm och pudra papperet med lite florsocker. Doppa en slickepott i olja och lägg med hjälp av den över nougaten i formen. Pudra över ytterligare florsocker och tryck ut nougaten i formen.
  5. Kola
    Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna till kolan i en kastrull. Tillsätt socker, glykos, grädde och smör. Värm på låg värme tills smöret har smält. Höj till medelvärme och låt koka tills kolan har en temperatur på 123 grader.
  6. Ta då kastrullen från värmen och häll kolan över nougaten. Strö över jordnötter och låt kolan sätta sig lite i rumstemperatur.
  7. Ganache
    Hacka båda chokladsorterna till ganachen fint om du inte använder pellets. Lägg chokladen i en bunke.
  8. Koka upp grädden med honungen i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen. Klicka i jordnötssmöret. Rör om med en värmetålig slickepott till en slät ganache.
  9. Häll ganachen över kolalagret i formen och låt stelna i minst 6 timmar i rumstemperatur. Skär sedan i fina stänger.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept