Knaperstekt ankbröst à l ‘orange

40 m
4
Knaperstekt ankbröst à l ‘orange
Foto: TV4

Knaprigt ankbröst serveras med apelsin- och cointreausås. Lyxig middag som inte är alltför knepig att svänga ihop. 

9 september 2015
Visa mer
40 m
4

Du behöver

Anka

  • 4 ankbröst med skinn
  • havssalt
  • svartpeppar
  • szechuanpeppar
  • ev digitaltermometer

Sås

  • 1 apelsin
  • 2 msk socker
  • 3 cl rödvinsvinäger
  • 7 dl ljus kyckling-/ankbuljong
  • 2 msk arrowrot, utrört i 3 msk vatten
  • 2-3 msk cointreau (efter smak)
  • salt och malen svartpeppar från kvarn
  • 1-2 msk smör, till avrundning av såsen

Servering

  • sparris
  • dill
  • schalottenlök
  • smör, att steka i

Gör så här

  1. Anka
    Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Skär långa snitt i fettkappan, krydda med salt och pepparsorter och bryn gyllenbruna i en stekpanna hastigt runt om utan fett. Sätt in termometern i ankbröstet och stek på galler i ugnen till innertemperatur av 58 grader. Låt köttet vila i ca 5-10 minuter innan du skivar upp för servering. Alternativt stek ankbrösten direkt i pannan på medelhög värme i ca 4-5 minuter på varje sida, vänd dem kontinuerligt och ös dem med stekskyn som bildas i stekpannan.
  3. Vid servering (om du använder dig av ugnsmetoden), stek brösten knapriga på enbart skinnsidan i en stekpanna på medelhög värme. Vänd snabbt på slutet till köttsidan så att den också blir varm.
  4. Sås
    Riv zesten från apelsinen, filea apelsinen i hinnfria klyftor och lägg åt sidan på en tallrik (var noga med att ta vara på all apelsinjuice till såsen).
  5. Karamellisera socker i en tjockbottnad kastrull och slå på vinäger och apelsinjuicen. Låt koka ihop nästan helt och hållet, tillsätt då ankbuljongen och låt det hela sjuda i 5-6 minuter.
  6. Red av såsen med arrowrotblandningen och smaksätt med en skvätt cointreau samt runda av såsen med en kula smör, rivet apelsinzest samt salt och peppar.
  7. Servering
    Servera med apelsinfiléer samt stekt grön sparris som du smaksätter med dill och finhackad schalottenlök.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept