Knäckig hallonpaj med vaniljsås

Knäckig hallonpaj med vaniljsås
Foto: TV4

Knäckig hallonpaj med vaniljsås

Av: Andreas - Södertälje

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

50 m

Hallonpaj med knäckigt täcke och hemgjord vaniljsås.

Dryckestips: Château Baulac Dodijos

Tips! Om man är sötsugen så kan smeten dubblas

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hallonpaj

  • 600 g hallon
  • 100 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1,33 dl strösocker
  • 0,33 dl ljus sirap
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,33 tsk bakpulver
  • 1,33 msk mjölk

vaniljsås

  • 1 mjuk vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 3 äggulor
  • 2 msk florsocker

Gör så här

Hallonpaj

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom hallonen.
  2. Lägg hallonen i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

Vaniljsås

  1. Öppna vaniljstången på längden med en vass kniv. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.
  2. Häll på 1 dl vispgrädde och vatten. Sjud 10 minuter och låt kallna.
  3. Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp gräddvattnet.
  4. Sänk värmen kraftigt och häll i gulorna under kraftig vispning. Vispa såsen tills den tjocknar över svag värme.
  5. Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat. Vispa 2 dl grädde så tjock som du vill ha såsen. Rör ned den i vaniljsåsen