Tunt knäckebröd

Knäckebröd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tunt knäckebröd

6 ingredienser

Knäckebröd är ett tunt rågbröd, jäst och bakat torrt för mycket lång hållbarhet. Traditionellt bakades brödet ut till runda kakor med hål i mitten för förvaring på stänger i taket för att hålla brödet torrt.

Ingredienser

portioner
  • 50 g jäst
  • 0,5 l lättmjölk
  • 2 tsk salt
  • stött kummin eller fänkål
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl grovt rågmjöl, till utbakning
  • kruskavel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Rör ut jästen i ljummen mjölk. Blanda samman mjöl, salt och kummin eller fånkål. Rör ner i degspadet, lite i taget. Arbeta samman till en deg.
  2. Dela degen i 20 bitar. Rulla dessa till bullar och låt jäsa i 25 minuter. Kavla först ut tunna brödkakor med en slät kavel. Kavla sedan kakorna med en kruskavel.
  3. Baka bröden i ugnen i 8–10 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Låt kallna på ett galler och förvara brödet torrt.