Klosterbröd med valnötter

Klosterbröd med valnötter
Foto: TV4

De här bröden får en fin form av att jäsa i en tätbunden, mjölad korg. Vetegroddar och valnötter är två favoritingredienser för den som vill baka saftiga bröd. Har man ingen korg för jäsningen går det naturligtvis bra att jäsa bröden på vanligt sätt.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, ca 37°
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vetegroddar
  • ca 100 g valnötskärnor
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 7-8 dl bakvetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Rör ut jästen med vattnet. Arbeta in samtliga ingredienser till en smidig deg. Jäs degen 30 min.
  2. Mjöla korgarna lätt inuti om sådana ska användas.
  3. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Dela den och forma två runda bröd. Lägg dem i korgarna eller direkt på plåt med bakplåtspapper för att jäsa 20 min.
  4. Stjälp försiktigt upp bröden på plåt om de jäst i korgar. Båda bröden ryms på en plåt. Grädda i nedre halvan av ugnen 45 – 50 min tills de känns klara. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept