Lakritsladdad fruktbomb

30 m
4
Lakritsladdad fruktbomb
Foto: TV4

Gino - varm fruktsallad - som serveras med lakritssås.

Till efterrätten passar det bra att servera ett efterrättsvin av typen Moscato eller Tokaji.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

16 mars 2015
Visa mer
30 m
4

Du behöver

Lakritsglasyr

  • 80 g mjuk lakritskola, (t ex Kick), finhackad
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • salt

Frukt i form

  • valfri frukt efter säsong, helst tre sorter plus 2 mogna bananer
  • 1 limefrukt
  • 100 g vit choklad, hackad
  • 1 näve färska el frysta hallon och/eller hallonsorbet

Gör så här

  1. Lakritsglasyr
    Hacka lakritskolan i små bitar och grovhacka den mörka chokladen. Häll grädden i en liten kastrull och låt den sjuda upp. Ta av från plattan och tillsätt smöret.
  2. När smöret smält, blanda ner lakrits- och chokladhacket. Tillsätt salt om du vill efter tycke och smak. Rör sedan om tills glasyren är helt slät.
  3. Fruktformen
    Skala och hacka frukten i grova bitar och lägg i ugnsform. Skiva bananerna och blanda samman. Pressa ner limen.
  4. Strö över den hackade vita chokladen.
  5. Om hallonen är frysta, fördela dem överst. Sätt in formen i 200 graders ugnsvärme och gratinera i ca 5 min el tills den vita chokladen smält. Ta ut och klicka över lakritsglasyren. Dekorera ev med färska hallon el servera med en klick hallonsorbet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept