Höstgryta med potatismos och kärlek

koket.se
Höstgryta med potatismos och kärlek
Foto: TV4

Höstgryta med potatismos och kärlek

Av: Tommy Nilsson

Från: Klockan nio hos stjärnorna

20 ingredienser

3 h

Tommy Nilssons mustiga långkok med högrev, sidfläsk och äpple. Serveras med potatismos.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Tommy Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 8-10 potatisar
  • 1 skvätt mjölk
  • 1 kg högrev
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 10 lökar, skalade (små)
  • 1 champinjon (den som får den får diska)
  • 2 små grillade paprikor
  • 1 äpple
  • fond, egen eller av god kvalitet
  • 0,5-1 flaska rött vin
  • vatten
  • salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar
  • salvia
  • rosmarin
  • riven muskotnöt (efter smak)
  • 1 knippe persilja
  • smör
  • olja

Gör så här

  1. Skär och putsa högreven i inte för stora men gärna olika stora bitar. Bryn köttet i smör och en skvätt valfri olja, krydda med rosmarin, salvia, salt och peppar. Lägg över i en järngryta.
  2. Bryn fläsk, de hela lökarna, champinjonen och finhackade paprikor. Krydda på samma sätt som högrevet. Lägg över i grytan.
  3. Vispa ur pannan med lite vatten så att alla kryddor kommer med. Häll i grytan med vinet, vatten (lika mycket som vin) och fond. Bryt persiljan och lägg i grytan.
  4. Lägg lock på grytan och låt sjuda på låg värme (länge, exempelvis 2 timmar).
  5. Ta av locket, riv ner äpplet och låt nu grytan koka ner på lite högre värme utan lock. Smaka av och lägg till kryddor efter behag. Grytan är färdig när du tycker så.
  6. Potatismos
  7. Koka potatis i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, klicka i smör, häll i en skvätt mjölk. Krydda försiktigt med svartpeppar och riven muskotnöt. Stöt potatisen till lagom konsistens, häll i lite mer mjölk om så behövs.