Tusen och en natt - het indisk linsgryta

1 h
6
Tusen och en natt - het indisk linsgryta
Foto: Tv4
1 h
6

Du behöver

  • 0,5 dl olja
  • msk Ghee (indiskt smör)
  • 1 msk hela kardemummakärnor
  • 2 msk hel spiskummin
  • 1 tsk hela chilikärnor
  • 1 finhackad lök
  • 1 finhackad morot
  • 1 hel stark chilifrukt, finhackad
  • några nypor färsk koriander
  • 1 hel vitlök, riven
  • 1 rejäl bit färsk ingefära, riven
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 knivsudd muskot, riven
  • honung
  • lime
  • 4 dl röda eller gula linser
  • 400 g krossade tomater
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 400 ml kokosmjölk

Ris

  • 50 g ghee (indiskt smör)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 tsk gurkmeja
  • 9 dl vatten
  • 8 hela kryddnejlikor
  • 5 dl blandat basmatiris (vitt, svart och rött)
  • 2 lagerblad
  • salt

Pakora (OBS 4 portioner):

  • 1,5 dl kikärtsmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald spiskummin
  • 1 knivsudd chili
  • 2 stora morötter, grovrivna
  • 150 g halloumi, grovriven
  • frityrolja

Servering

  • färska fikon
  • papadums
  • chutney
  • yoghurt

Gör så här

  1. Grytan
    Mortla spiskummin, chilikärnor och kardemummakärnor. Finhacka lök, morot, chili och koriander. Riv vitlök och ingefära.
  2. Hetta upp oljan och lägg allt ovan, samt kryddnejlika, kanel och muskot i oljan. Rör hela tiden, och vänd ner några skedar honung och några tryck lime. Häll i tomater och linser och börja sjud. Tillsätt grönsaksbuljongen samt kokosmjölken och låt sjuda på svag värme i ca 30-40
    minuter.
  3. Ris
    Hacka lök och vitlök och färs i oljan tillsammans med gurkmeja och kryddnejlika. Häll i ris och rör runt ordentligt. Tillsätt vatten, lagerblad och några korn salt, o låt koka långsamt i ca 20 minuter under lock, tills allt vatten kokats in.
  4. Pakora
    Blanda kikärtsmjöl med salt och kryddor och tillsätt vatten för en krämig smet. Tillsätt de grovrivna morötterna och den rivna halloumin. Hetta upp oljan och gör små matskedsstora knyten av smeten som du friterar i någon minut. Vänd så att de får en jämn färg. Låt rinna av på ett galler eller ett papper. Servera gärna med lite yoghurt eller chutney.
  5. Servera maträtten med tillbehören papadum (färdiga) och delade färska fikon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept