Chokladfondant med kokosglass och färska hallon

2 h
4
Chokladfondant med kokosglass och färska hallon
Foto: TV4

Lyxig chokladfondant serveras med hemgjord kokosglass och färska hallon.

Kokosglassen räcker till 6 portioner.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

23 februari 2015
Visa mer
2 h
4

Du behöver

Fondant

  • 100 g smör
  • 140 g mörk Valrhonachoklad
  • 3 ägg
  • 100 g socker
  • 1 dl vetemjöl
  • fondantformar

Kokosglass

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl kokosmjölk
  • 4 msk mörk rom
  • 3 äggvitor
  • bittermandeldroppar
  • 1 dl kokosflingor

Servering

  • färska hallon

Gör så här

  1. Fondant
    Värm ugnen till 225 grader.
  2. Smält smöret och lägg i 100 gram av chokladen. Vispa ihop äggen med sockret tills det smälter och häll ner chokladsmeten. Sikta ner mjölet i smeten och rör samman.
  3. Smöra formarna 2 ggr så att inget hänger vid, häll sedan i smeten ca två tredjedelar upp och tryck ner en bit choklad i mitten av varje. Sätt in i ugnen i ca 8-9 minuter, fondanterna är klara när de rest sig på mitten och ytan har stelnat.
  4. När de svalnat lite, ta försiktigt ut ur formarna. Serveras varma med en kula kokosglass och några färska hallon.
  5. Kokosglass
    Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter i kallt vatten.
  6. Koka upp grädde och socker och låt det sjuda några minuter. Tag upp gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Blanda ner kokosmjölk, kokosflingor, rom samt ett par droppar bittermandel.
  7. Låt blandningen kallna, helst i frysen ca 30 minuter. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och blanda ner dem i den kalla glassmeten. Kör glassen i glassmaskinen till fryst konsistens. Lägg sedan in glassen i frysen en stund för att få den lite fastare. Förvara i burk i frys med tättslutande lock.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept