Östafrikansk lammcurry

Östafrikansk lammcurry
Foto: TV4

Östafrikansk lammcurry

Av: Mikael Rickfors

Från: Klockan nio hos stjärnorna

27 ingredienser

1 h

Currygryta med lammkotletter serveras med papadam, myntayoghurt och chapati.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammcurry

  • 1,2 kg lammkotlett
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • svart ris (eller vildris)
  • sötmandel, rostad
  • kokoschips
  • kardemummakärnor

Kryddblandning

  • ca 1 msk malen gurkmeja
  • ca 1 msk korianderfrö
  • ca 1 msk malen spiskummin
  • ca 1 msk malen kanel
  • ca 1 msk kokosolja
  • ca 1 msk tomatpuré
  • ca 1 msk salt
  • ca 1 msk svartpeppar
  • 1 kanelstång
  • chilifrukt [efter smak]

Myntayoghurt

  • 1 knippe mynta
  • 1 dl yoghurt
  • ca 0,25 krm salt
  • 1 kvist färsk koriander

Chapatibröd

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • ca 1 msk vatten
  • 0,5 krm salt
  • ca 0,5 msk olivolja

Servering

  • papadum

Gör så här

Lammcurry

  1. Hacka löken och bryn lätt tills den får ljusbrun färg. Bryn köttet i kokosolja tills det är vackert brunt. Tillsätt lite vatten åt gången och koka det mört.
  2. När köttet börjar bli färdigt blandar du i den hackade löken och späder med vatten. Blanda ner kryddblandning (se nedan) och 1 kanelstång, koka försiktigt i ca 60 minuter (det bränns lätt).

Ris

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen, lägg i ca 10 kardemummafrön efter kokning.

Kryddblandning

  1. Alla ingredienser kokas ner till en pasta. Ca en matsked av vardera krydda utom chilin, beror på hur hett man vill ha det. Smaka av efter behag.

Tillbehör

  1. Yoghurt med mynta är bra och gott, lindrar i gommen om curryn skulle bli hot hot. Klipp ner myntan i yoghurten i god tid, den behöver tid för att smaksläppa sig. Papadam finns att köpa som halvfabrikat i affär. Stek i olja i en het panna, strö sedan över rostad mandel och kokosflarn.
  2. Till chapatibrödet knådas ingredienserna ihop till en skön fast deg. Kavla ut och stek i pannan som pannkakor.