Grillad oxfilé med hemmagjord bearnaisesås

1 h
4
Grillad oxfilé med hemmagjord bearnaisesås
Foto: TV4

Klassisk festmeny med grillad oxfilé. råstekt potatis och hemslagen bearnaisesås.

Dryck
Meerlust Rubicon
Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

5 mars 2015
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • ca 600 g hängmörad oxfilé
  • potatis (ca 2 mellanstora per person)
  • 2 klyftor vitlök
  • havssalt
  • krispsallad
  • tomater
  • gurka
  • paprika
  • oliver
  • rödlök
  • fetaost
  • färsk basilika

Bearnaisesås

  • 150 g smör
  • 1 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 5 vitpepparkorn, krossade
  • 1 tsk torkad dragon
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 1 msk persilja, finhackad
  • ev. salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Kött och potatis
    Grilla oxfilén på grillen i ca 6-8 min. Råstek potatisen med skivade vitlöksklyftor och havssalt.
  2. Bearnaisesås
    Smält smöret sakta på svag värme, dra av det från plattan och låt det stå så att saltet i smöret sjunker till botten. Håll smöret varmt.
  3. Koka långsamt ihop lök, peppar, dragon, vinäger och vatten så att knappt hälften av vätskan återstår. Om man vill - sila ner blandningen i en kastrull som sätts i vattenbad (detta kan man dock även hoppa över, vilket jag gör).
  4. Tillsätt 3 äggulor i vinägerblandningen. Vispa tills såsen tjocknar. Ta av kastrullen ur det ev. vattenbadet och vispa ner det smälta smöret i en stråle. Se till att inte bottensatsen i smöret kommer med. Smaksätt med persilja och ev. 1 krm salt och nymald vitpeppar.
  5. Grekisk sallad
    Hacka och blanda grönsakerna, oliverna och fetaosten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept