Grillad oxfilé med hemmagjord bearnaisesås

koket.se
Grillad oxfilé med hemmagjord bearnaisesås
Foto: TV4

Grillad oxfilé med hemmagjord bearnaisesås

Av: Malin Ewerlöf

Från: Klockan nio hos stjärnorna

22 ingredienser

1 h

Klassisk festmeny med grillad oxfilé. råstekt potatis och hemslagen bearnaisesås.

**Dryck
**Meerlust Rubicon
Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Malin Ewerlöf laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • ca 600 g oxfilé, hängmörad
  • potatis [ca 2 mellanstora per person]
  • 2 klyftor vitlök
  • havssalt
  • krispsallad
  • tomat
  • gurka
  • paprika
  • oliver
  • rödlök
  • fetaost
  • färsk basilika

Bearnaisesås

  • 150 g smör
  • 1 msk schalottenlök (eller gul lök, finhackad)
  • 5 vitpepparkorn, krossade
  • 1 tsk torkad dragon
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 1 msk persilja, finhackad
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Kött och potatis

  1. Grilla oxfilén på grillen i ca 6-8 min. Råstek potatisen med skivade vitlöksklyftor och havssalt.

Bearnaisesås

  1. Smält smöret sakta på svag värme, dra av det från plattan och låt det stå så att saltet i smöret sjunker till botten. Håll smöret varmt.#
  2. Koka långsamt ihop lök, peppar, dragon, vinäger och vatten så att knappt hälften av vätskan återstår. Om man vill - sila ner blandningen i en kastrull som sätts i vattenbad (detta kan man dock även hoppa över, vilket jag gör).
  3. Tillsätt 3 äggulor i vinägerblandningen. Vispa tills såsen tjocknar. Ta av kastrullen ur det ev. vattenbadet och vispa ner det smälta smöret i en stråle. Se till att inte bottensatsen i smöret kommer med. Smaksätt med persilja och ev. 1 krm salt och nymald vitpeppar.

Grekisk sallad

  1. Hacka och blanda grönsakerna, oliverna och fetaosten.#