Tiramisu på norrländska

koket.se
Tiramisu på norrländska
Foto: TV4
Jesper Blomqvist
Jesper Blomqvist

Tiramisu på norrländska

Av: Jesper Blomqvist

Från: Klockan nio hos stjärnorna

8 ingredienser

30 m

Klassisk tiramisu med en twist. Jesper smaksätter sin tiramisu med åkerbärssylt.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Jesper Blomqvist laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 30 savoiardikex
  • 500 g mascarpone
  • 4 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ca 1 dl Baileys
  • 4 dl kaffe, starkt
  • 0,5 dl åkerbärssylt
  • 2 msk kakao

Gör så här

  1. Blanda kaffe och 0,5 dl Baileys i en skål.
  2. Blötlägg kexen med kaffeblandningen så att de mjuknar något, de får dock inte bli för ”blöta”(mkt viktigt att det finns lite tuggmotstånd kvar så att de inte faller sönder helt).
  3. Lägg de blötlagda kexen i botten på portionsskålarna och ställ åt sidan.
  4. Separera äggulorna från äggvitan. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt.
  5. Blanda ner mascarponeosten och resten av Baileys i äggulesmeten. Rör till en slät kräm.
  6. Vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
  7. Bred på ett tunt lager åkerbärssylt på de blötlagda kexen. Fördela sedan smeten över kexen. Om du vill ha en ”högre” tiramisu, gör du om proceduren med blötlagda kex, åkerbärssylt och ytterligare ett lager smet ovanpå.
  8. Ställ sedan in glasen i kylen och låt dem gotta till sig några timmar innan servering, de kan med fördel stå ett helt dygn om det går. Just innan servering, sikta ett rejält lager med kakao över, med hjälp av en tesil.