Lammstek med rödvinssky och chévrerisotto

Lammstek med rödvinssky och chévrerisotto
Foto: Tv4

Marinerad lammytterfilé som serveras med rödvinssky, chévrerisotto samt sallad på betor och granatäpple.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 juni 2013
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 bitar lammytterfilé (à 250 g)

Marinad

  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2-3 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 4 kvistar rosmarin, fint hackad
  • salt och peppar

Rödvinssky

  • 50 g rökt sidfläsk
  • 0,5 morot
  • 0,5 palsternacka
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3-4 dl rött vin
  • några kvistar timjan
  • 1,5 msk fond
  • 1 dl vatten
  • 50 g smör

Risotto

  • 4-5 dl risottoris
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • en kvist rosmarin, fint hackad
  • 3 dl vitt vin
  • 6-7 dl grönsaksbuljong
  • 200 g chevréost
  • ev. lite riven parmesan
  • en klick smör
  • salt och peppar efter smak

Sallad på betor och granatäpple

  • 1 gulbeta
  • 1 polkabeta
  • 1 fänkål
  • 1 litet granatäpple
  • lite krasse
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 tsk citronsaft

Gör så här

  1. Marinad
    Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och lägg sedan lammet att dra i den.
  2. Rödvinssky
    Bryn fläsket och tillsätt sedan den hackade löken, vitlöken och rotfrukterna som du har skurit i slantar. Fräs en liten stund och lägg i timjan kvistarna. Häll sedan på vinet, fond och vatten. Låt sedan reducera till ca hälften. Sila sedan av såsen och red av med en klick smör och smaka av med salt och peppar.
  3. Risotto
    Fräs löken i rapsolja, tillsätt sedan riset och fräs med en stund. Häll på vinet och låt koka in, häll i rosmarin, och tillsätt sedan buljongen lite åt gången tills du fått en konsistens du är nöjd med. I med osten, smöret och rör om (precis innan servering) salta och peppra efter smak.
  4. Stek lammet i rapsolja och smör. 2-3 min per sida och låt sedan vila en stund innan servering.
  5. Sallad på betor och granatäpple
    Skär betorna på en mandolin riktigt tunt, samma med fänkålen men inte riktigt lika tunt. Pilla ut granatäpplestjärnorna och blanda allt ihop. Klipp lite krasse över och ringla lite rapsolja och en gnutta citron över. Ev en nypa flingsalt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept