Marängsviss med flamberad banan

koket.se
Marängsviss med flamberad banan
Foto: TV4

Marängsviss med flamberad banan

Av: Cissi Wallin

Från: Klockan nio hos stjärnorna

8 ingredienser

15 min

Den klassiska desserten marängswiss i en ny, mer vuxen tappning. Bananer som flamberas i rom serveras med glass, maränger, mörk choklad och grädde.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Cissi Wallin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 bananer (gärna eko)
  • glass
  • vispgrädde
  • 1 dl mörk rom
  • några msk farin-, muscovado- eller kokossocker
  • 100 g mörk choklad
  • maräng
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Bryn smöret i en stekpanna och lägg i bananerna som du skivat på längden. Häll i socker och låt det karamellisera bananerna.
  2. Dags att flambera! Ta bort stekpannan från under köksfläkten (håll gärna över diskhon) och tänd en lång tändsticka eller braständare. Häll romen över bananerna och tutta på. Det kommer bli en ganska hög låga, men den försvinner efter några sekunder. Be gärna någon hjälpa dig med att ha ett lock till pannan redo om lågan envisas med att hänga kvar.
  3. Ta av bananerna från spisen och lägg upp på fat.
  4. Vispa grädden, smält chokladen i micron eller över ett vattenbad. Skopa upp glass bredvid bananerna, klicka på grädde, ringla på choklad och strössla över maränger.