Bräserad oxkind med blomkålspuré

8 h
4
Oxkind – bräserad i Pedro Ximénez, serveras med blomkålspuré.
Foto: TV4

Orvar Säfström bjuder på oxkind bräserad i Pedro Ximénez, som serveras med blomkålspuré. Makalöst mör oxkind och smaksensationell sky på en bädd av silkeslen puré.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
 
Orvar tipsar om passande dryck:
Dryck: Vina Ardanza Reserva 2001 (Systembolaget 2609)

29 maj 2013
Visa mer
8 h
4

Du behöver

Oxkinder i Pedro Ximénez

  • 3 st oxkinder, putsade och delade i två bitar
  • 1 dl olivolja
  • 3 st morötter, skalade och delade i stora bitar
  • 1 st gul lök, skivad
  • 1 st vitlök, hel, delad på mitten
  • 1 st knippe färsk timjan
  • 1 msk grovt havssalt
  • 15 st hela svartpepparkorn
  • 3 st lagerblad
  • 5 dl Bourginogne rött vin
  • 5 dl Pedro Ximénez, exempelvis Don PX (Systembolaget 8266)
  • 5 dl vatten

Blomkålspuré

  • 1,5 st blomkålshuvud utan blast och rot, delat i mindre bitar
  • 3 dl vipsgrädde, 40%
  • 50 g smör
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Oxkinder
    Bryn oxkinderna väl i hälften av oljan i en stekpanna av gjutjärn och lägg sedan i en stor, emaljerad järngryta.
  2. Fräs morötter och lök ordentligt i resterande olja, i samma stekpanna, och lägg i vitlöken efter några minuter. För över allt till grytan.
  3. Häll i vinet i stekpannan och skrapa ur ordentligt. Häll över i grytan och tillsätt alla övriga ingredienser.
  4. Småputtra under lock i cirka 7 timmar till kinderna nästan faller sönder. Ta upp dem försiktigt och håll varma under ugnsfolie.
  5. Koka resten av ingredienserna utan lock till skyn reducerats till hälften.
  6. Sila skyn och pressa grönsakerna med baksidan av en sked utan att de går igenom silen.
  7. Släng grönsakerna, skölj ur grytan och lägg tillbaka kinder och sky i grytan under lock på mycket svag värme.
  8. Blomkålspuré
    Lägg blomkålen i en stor kastrull. Häll över grädde och klicka i smöret.
  9. Koka på medelsvag värme i 40 minuter eller till blomkålen är mycket mjuk.
  10. Mixa med stavmixer eller i matberedare till slät puré, och smaka av med salt.
  11. Servering
    Lägg en slev blomkålspuré i en stor, halvdjup tallrik (pastatallrik). Placera en bit oxkind ovanpå och häll rikligt med sky över kinden.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept