Powerburgare med kraftbröd

Du behöver

  • 400 g kidneybönor
  • 1 rödlök
  • 4 tsk äppelcidervinäger
  • 1 knippe persilja
  • 2 msk linfrön
  • 1 msk fiberhusk

Kryddblandning, tillsätt efter önskad hetta

  • 4 tsk chilipulver
  • 4 tsk svartpeppar
  • 3 tsk spiskummin
  • 2 tsk kummin
  • 3 tsk salt

Kraftbröd

  • 15 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk ingefärssirap
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk sesamfrön

Energisalsa

  • 100 g krossade tomater
  • 4 soltorkade tomater
  • 2 tsk kajennpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk vitpeppar

Tillbehör

  • 2 cocktailtomater
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 salladsknippe
  • 0,5 gul paprika

Jättepommes

  • 2 stora bakpotatisar
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 tsk vitpeppar
  • 3 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk kajennpeppar

Gör så här

  1. Bönburgare
    Mosa kidneybönorna lätt (häll först av allt vatten), hacka rödlöken och stek den mjuk i olivolja. Blanda tillsammans med övriga ingredienser. Forma till klumpar, stek länge på svag värme och fyll på med olivolja i pannan allt eftersom.
  2. Kraftbröd
    Blanda alla ingredienser i ljummet vatten, knåda degen flitigt. Låt jäsa i en halvtimme. Knåda till fyra bullar, doppa överdelarna i sesamfrön. Låt jäsa i tio minuter. 
  3. Platta ut bullarna och låt stå ytterligare en halvtimme. In i ugnen på 250 grader 5-10 minuter. Låt svalna.
  4. Jättepommes
    Skär potatisarna i stora stänger. Blötlägg i oljan och kryddorna. In i ugnen på 250 grader i 30 minuter. Rör om då och då. Ta ut, krydda lite extra, låt svalna något.
  5. Energisalsa
    Blanda samman alla ingredienser.
  6. Servera bönburgarna på kraftbröd tillsammans med tillbehören, samt energisalsa samt jättepommes på sidan av.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept