Lady och Lufsenpasta

40 min
4 - 6
Lady och Lufsenpasta
Foto: Tv4
40 min
4 - 6

Du behöver

Köttbullar

  • 1 kg kalvfärs
  • 3 dl parmesanost
  • 0,5 flaska vitt vin
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 1 knippa bladpersilja

Tomatsås

  • 3 burkar krossade tomater
  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kruka färsk basilika

Servering

  • 400 g färsk pasta

Gör så här

  1. Tomatsåsen
    Börja med tomatsåsen eftersom den bara blir godare ju längre tid den får puttra. Fräs den finhackade rödlöken i en kastrull med lite smör. Häll ner de krossade tomaterna i kastrullen. Pressa i en eller flera vitlöksklyftor allt efter egen smak. Krydda med salt och svartpeppar. Ta sedan ett par nypor socker. Smaka av och finns fortfarande den syrliga smaken av tomater kvar, så ta en nypa socker till. Låt tomatsåsen puttra på låg värme. Hacka basilikan precis innan serveringen och rör ner den i såsen.

  2. Kalvköttbullarna
    Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram kalvfärsen en halvtimma innan tillagningen så att den får rumstemperatur. Riv 3 dl parmesanost på den grova delen av rivjärnet. Lägg kalvfärsen i en bunke och häll i parmesanen.
  3. Jobba in osten i köttfärsen så att den blir jämt fördelad. Tillsätt det vita vinet, lite i taget. Hacka bladpersiljan och massera in den i färsen. Krydda rejält med salt och svartpeppar. Smaka på färsen.
  4. Lägg smörpapper på en plåt och häll lite olivolja på pappret. Skölj händerna i kallt vatten och rulla sedan köttbullarna till clementinstora bollar. Lägg den på plåten och låt dem stå i tjugo minuter.
  5. Koka färsk pasta i en stor kastrull. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och servera på ett sort fat. Toppa med lite basilikablad.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept