Fläskfilé New Mexico

50 min
4
Fläskfilé New Mexico
Foto: TV4
50 min
4

Du behöver

Potatisgratäng

  • 2 tsk smör, osaltat
  • 2 tsk olivolja
  • 4 tunt skivade silverlökar
  • flingsalt
  • Svartpeppar, nymald
  • 3 msk salvia, finhackad
  • 4 st bakpotatisar, mycket tunt skivade
  • 5 dl vispgrädde

Rökt rödpepparsås

  • 4 st paprikor, röda
  • olivolja
  • 0,5 st röd lök, finhackad
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0,6 dl rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk chipotlepuré
  • flingsalt
  • nymald svartpeppar
  • 1,2 dl rapsolja

Bourbon-ancho sås

  • 2 msk olivolja
  • 1 st rödlök, finhackad
  • 5 dl + 2 msk bourbon
  • 3 st anchochili
  • 1,5 dl hönsbuljong
  • 2,5 dl koncentrerad äppeljuice
  • 8 st svartpepparkorn
  • 1,2 dl farinsocker
  • flingsalt

New Mexico fläskfilé

  • 3 msk anchochilipulver
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk pasillachilipulver
  • 2 tsk árbolchilipulver
  • 2 tsk nymald kanel
  • 2 tsk nymald kryddpeppar
  • flingsalt
  • 2 tsk olivolja
  • 1 kg fläskfilé
  • gräslök

Gör så här

  1. Potatisgratäng
    Värm ugnen till 190 grader.
  2. Smörj en gratängform.
  3. Värm upp olja och smör i en stor stekpannna på mediumvärme.
  4. Lägg i löken och stek i cirka 30-35 minuter, tills den är mjuk och genomskinlig.
  5. Rör ibland.
  6. Krydda med salt och peppar och lägg i salvian.
  7. Lägg ett lager med potatis i botten av formen, toppa med en sjundedel av lökblandningen och ungefär 3 matskedar grädde.
  8. Krydda med salt och peppar.
  9. Gör sju eller åtta lager på samma sätt.
  10. Tryck på gratängen för att få grädden att täcka potatisarna.
  11. Ställ på ett galler och täck med folie.
  12. Låt stå cirka 30 minuter i ugnen, ta bort folien, och fortsätt gratinera i 30 till 45 minuter tills potatisen är mjuk och ovansidan gyllenbrun.
  13. Låt svalna i 10 min innan servering.
  14. Rökt rödpepparsås
    Sätt på ugnen på 375 grader och grill.
  15. Lägg paprikorna i en form och pensla med olivolja på alla sidor.
  16. Salta och peppra.
  17. Ställ in i ugnen och grilla i cirka 15-17 minuter.
  18. Rotera paprikorna hela tiden så de blir lätt brända på alla sidor.
  19. Ta ut och lägg i plastpåsar i 15 minuter för att få skinnet att lossna.
  20. Skala dem sedan försiktigt, halvera och fröa ur.
  21. Sänk ugnen till 300 grader.
  22. Lägg tre stora klyftor vitlök på en bit folie tillsammans med salt, peppar och olivolja.
  23. Gör ett paket och lägg det i ugnen i 45-60 minuter.
  24. Blanda de fröade och skalade paprikorna, löken, rödvinsvinägern, honungen, senapen och purén i en mixer.
  25. Tryck ur innehållet i vitlöksklyftorna i mixern så att skalet inte kommer med.
  26. Krydda med salt och peppar och mixa tills såsen är slät.
  27. Medan mixern arbetar, addera långsamt rapsoljan.
  28. Sila såsen i en skål och kyl i några minuter.
  29. Bourbon Anchosås
    Lägg 3 stora torkade anchochilis i varmt vatten i cirka 30 minuter.
  30. Skär sedan upp och fröa dem.
  31. Kör i mixer tills de är puré.
  32. Värm olivoljan i kastrull på hög värme.
  33. Lägg i löken och stek tills den är mjuk, cirka 3-4 minuter.
  34. Häll i 5 dl bourbon, koka upp, och reducera tills det bara är några matskedar kvar.
  35. Lägg i anchochilipurén, buljongen, äppeljuicen, pepparkornen och farinsockret och koka upp tills det reducerats till hälften, cirka 15-20 minuter.
  36. Sila genom en fin sil, häll tillbaka den silade såsen i kastrullen och reducera på hög värme tills den tjocknat i cirka 10-15 minuter.
  37. Häll i 2 msk bourbon, koka i 2 minuter och krydda med salt.
  38. New Mexican Fläskfilé
    Värm ugnen till 200 grader.
  39. Mal kanel och kryddpeppar i en mortel och blanda ihop alla kryddor samt 1 tsk salt i en skål.
  40. Värm olivoljan i en stor stekpanna.
  41. Salta köttet på alla sidor och rulla det sedan i kryddblandningen.
  42. Slå av överskottet.
  43. Stek köttet i pannan medan du vänder det i cirka 8-10 minuter, tills det är gyllenbrunt på alla sidor.
  44. Ställ stekpannan i ugnen och grilla köttet i cirka 8-10 minuter.
  45. Ta ut köttet och låt det vila i 5 minuter.
  46. Skär i 3 centimeter tjocka ”stubbar”.
  47. Häll lite anchobourbonsås i mitten av varje tallrik.
  48. Ställ tre skivor kött i såsen, häll lite mer sås ovanpå samt några droppar rödpaprikasås på varje stubbe.
  49. Garnera med klippt gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept