Het karibisk lax

Eva Ruszs karibiska lax.
Foto: TV4

Het karibisk lax

Av: Eva Rusz

Från: Klockan nio hos stjärnorna

16 ingredienser

60 min

Het karibisk lax som fått bada i karibisk rom och bäddats om med heta kryddor. Serveras med sötpotatis och mango.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Karibisk lax

  • 500-600 g laxfilé utan skinn (och utan ben)
  • 1 tsk kryddpepparkorn, grovmalda
  • 1 tsk torkad piri piri
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk ingefära, mald
  • 2 tsk havssalt
  • 3-4 msk mörk rom

Vitlökscreme

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 msk majonnäs
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 2-3 tsk limejuice, färskpressad

Tillbehör

  • 2-3 msk olivolja
  • 1-2 msk grovt salt (eller havssalt)
  • 1 mango
  • 1 ananas

Gör så här

Karibisk lax

  1. Lägg laxfilen med köttsidan upp i en smord form. Du kan ha antingen hel laxbit eller färdigfrysta bitar som läggs bredvid varandra tätt.
  2. Stöt i en mortel; kryddpeppar, piri piri och alla de övrig kryddorna.
  3. Gnid in laxen (eventuellt med händerna som hjälp) med kryddblandningen.
  4. Droppa sist försiktigt rom över ca 0,5-1 msk per laxbit om du använder färdigskurna bitar.
  5. Romsåsen kommer att rinna ut lite då den står och drar och "smittar" med sin smak alla bitarna (bara gott !).
  6. Låt stå och dra i rumstemperatur medan du förbereder de andra tillbehören. (Min bästa lax har stått i tre timmar mestadels i kylskåp, vilket blev perfekt!)

Vitlökscreme

  1. Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt.

Tillbehör varmrätt

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär sötpotatis med skalet på i långsmala klyftor/stänger.
  3. Lägg dem i en ugnssäker form och häll på olivolja och 1-2 msk grovsalt/havssalt. Rör runt oljan och saltet med potatisen.
  4. De skall stå i ugnen i 20 min, mitt i. Vänd dem några gånger under tiden. Strö havssalt på dem då du tagit ut dem.

Tillaga laxen - två alternativ

  1. Alt 1: Då potatisen är klar sänker du värmen till 175 gr och låter laxen tillagas i cirka 15 minuter.
  2. Alt 2: Om du har varmluftsugn, sätt in laxen fem minuter efter att sötpotatisen vart där inne. Då blir det klara samtidigt! Se upp så inte laxen bränns vid. Eventuellt skiftar du plåtar och sätter potatis överst efter halva tiden.

Fruktsalsan

  1. Ansa och skär den färska ananasen i långsmala bitar. Skala och skär den färska mangon i långsmala bitar.
  2. Skär dem i små fyrkantiga bitar, blanda samman som en salsa, tillsätt lite pressad lime, lite rom och innan du serverar bredvid potatis och lax strör du några enstaka chilippepar korn över, servera bredvid lax och potatis.