Klenäter

Klenäter
Foto: TV4
Jul

Vi har fått namnet från fornsvenskans "klenæt" som betyder klenod, och eftersom klenäter förknippas med jul har bakverket förmodligen religiös bakgrund. Tänk på att kavla ut och knyta alla kakor innan de kokas, annars torkar degen och måste knådas och kavlas igen. Men var försiktig när du friterar och se till att hålla små barn borta från klenätkoket.

26 januari 2009
Visa mer
30

Du behöver

  • 5 äggulor
  • 50 g socker
  • 3 msk osaltat smör
  • 1 msk konjak
  • 200 g vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk rivet citronskal
  • ev lite kanel och strösocker
  • frityrolja till fritering

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna, ta vara på fettet och häll bort bottensatsen. Tvätta och riv citronen och blanda vetemjöl och bakpulver. Rör äggulor och socker vitt och pösigt, tillsätt det avsvalnade skirade smöret, konjak, citronskal och sist mjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen vila några timmar på svalt ställe.
  2. Kavla ut degen tunt. Sporra med degsporre ut rektanglar på 7x2 cm med ett "knapphål" i mitten. Dra kakans ena hälft försiktigt genom hålet. Kavla ut och "knyt" alla kakor innan de friteras. Värm kokosfett eller majsolja. Provkoka en degremsa, som ska bli ljusbrun på någon minut. Lägg i klenäterna, några åt gången, i oljan och fritera tills de är gyllenbruna och flyter upp.
  3. Ta upp klenäterna med hålslev och låt dem rinna av på en bricka klädd med hushållspapper. Vänd dem eventuellt i kanelsocker när de runnit av.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept