Werners klassiska köttbullar

4

Du behöver

  • 400 g oxkött (innanlår eller dyl)
  • 100 g fläskkött (bog eller dyl)
  • 40 g vitt ströbröd
  • 2 dl standardmjölk, 3 % fetthalt
  • 1 ägg
  • 1 medelstor gul lök (ca 1 dl finhackad)
  • 60 g smör, att steka löken i (4 msk)
  • 1 msk matolja, att steka köttbullarna i
  • 0,5 tsk salt
  • några varv vitpeppar från kvarn

Servering

  • potatispuré
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Lägg ströbrödet i en bunke med mjölken och låt det svälla en stund. Rör sedan i ägget.
  2. Fräs den finhackade löken i 2 msk smör på svag värme så den blir genomkokt (glansig) utan att den tar färg. Låt den kallna.
  3. Mal köttet genom en 3 mm skiva. Blanda det med ströbrödet, ägget och den finhackade löken.
  4. Forma små köttbullar och lägg dem på en fuktig tallrik eller dyl.
  5. Stek köttbullarna i 2 msk smör och olja. Skaka pannan så att bullarna rullar runt. Då behåller de sin runda form och blir brynta runt om. Efterhand som köttbullarna blir färdiga placeras de i en eldfast gryta eller dyl. Mellan omgångarna kokar man ur pannan med några droppar vatten och häller denna sky över köttbullarna. Pannan torkas väl ur innan stekningen fortsätter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept