Werners klassiska köttbullar

Stefano_Catenacci_recept

Werners klassiska köttbullar

12 ingredienser

Här hittar du Werner Wögelis favoritrecept på köttbullar, som Stefano Catenacci lagade i Nyhetsmorgon.

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxkött (innanlår eller dyl)
  • 100 g fläskkött (bog eller dyl)
  • 40 g vitt ströbröd
  • 2 dl standardmjölk 3 %
  • 1 ägg
  • 1 gul lök, finhackad [ca 1 dl]
  • 60 g smör, att steka löken i (4 msk)
  • 1 msk matolja, att steka köttbullarna i
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar, några varv från kvarn

Servering

  • potatispuré
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Lägg ströbrödet i en bunke med mjölken och låt det svälla en stund. Rör sedan i ägget.
  2. Fräs den finhackade löken i 2 msk smör på svag värme så den blir genomkokt (glansig) utan att den tar färg. Låt den kallna.
  3. Mal köttet genom en 3 mm skiva. Blanda det med ströbrödet, ägget och den finhackade löken.
  4. Forma små köttbullar och lägg dem på en fuktig tallrik eller dyl.
  5. Stek köttbullarna i 2 msk smör och olja. Skaka pannan så att bullarna rullar runt. Då behåller de sin runda form och blir brynta runt om. Efterhand som köttbullarna blir färdiga placeras de i en eldfast gryta eller dyl. Mellan omgångarna kokar man ur pannan med några droppar vatten och häller denna sky över köttbullarna. Pannan torkas väl ur innan stekningen fortsätter.