Klassisk rödvinssås

Klassisk rödvinssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk rödvinssås

7 ingredienser

Sväng ihop en klassisk rödvinssås till köttet. Här är ett enkelt recept att utgå ifrån.

Ingredienser

portioner
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl rött vin
  • 2,5 dl köttbuljong
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Finhacka schalottenlök. Smält smör i en kastrull och fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet.
  2. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan och spä redningen med buljong och vin, lite i taget under omrörning. Krydda med salt och peppar.
  3. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter, rör om då och då. Sila såsen. Servera den i uppvärmd såsskål som du värmer enklast genom att fylla den med varmt vatten en stund. Torka noga innan du häller i såsen.