Klassisk osso buco

Klassisk osso buco
Foto: TV4

En av de typiska rätterna i det norditalienska köket är osso buco. Den serveras ofta med gremolata, som man strör över rätten. Koka gärna ris med saffran i kokvattnet och bjud till.

17 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,2 kg skivad kalvlägg med ben
  • 125 g smör
  • 1 gul lök
  • 1 stor morot
  • 50 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor att hacka
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 vitlöksklyfta att pressa
  • 1 msk mejram
  • 3 mogna tomater
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl oxbuljong
  • 2 citroner
  • 2 knippor bladpersilja
  • 5 vitlöksklyftor
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Skrapa moroten och skala rotsellerin. Tärna dem smått. Skala och hacka vitlöken. Pudra kalvläggen med vetemjöl. Bryn därefter läggen i smör, några skivor åt gången.
  2. Smält 75 g smör i en stor gryta. Fräs lök, morot, rotselleri och de hackade vitlöksklyftorna. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt buljongen, saften av 1/2 citron, mejram och tomater. Krydda med salt och peppar. Lägg i köttskivorna. Låt sjuda i 1-1 1/2 timme eller tills köttet släpper från benen. Pressa i den sista vitlöksklyftan. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter.
  3. Gremolata: Tvätta citronerna och riv av det gula skalet. Finhacka persiljan och skär vitlöken smått. Blanda. Strö gremolata över den färdiga osso bucon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept