Klassisk osso buco

Klassisk osso buco
Foto: TV4

Den här rätten kokas traditionellt i Italien på kalvlägg. Osso bucon serveras med en ljuvligt doftande gremolata, som ger en extra färg- och smakdimension åt det hela.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 2 kg kalvlägg med ben i skivor
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • vetemjöl
  • olivolja
  • salt och malen svartpeppar
  • Gremolata:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 citron
  • 2 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Gremolata: Skala och hacka vitlöken fint. Tvätta citronen och strimla citronskalet. Hacka persiljan. blanda vitlök, citronskal och persilja. Ställ svalt till servering.
  2. Panera kalvläggen i vetemjöl. Bryn köttet i olja direkt i grytan eller i en stekpanna i omgångar. Skala och hacka lök, vitlök och morötter, tillsätt hacket när allt kött är brynt. Låt alltsammans bryna ihop, utan att brännas. Pudra över 1 msk mjöl och häll på vin, krossade tomater och tomatpuré. Mängden beror på kastrullen och köttets omfång, men det ska täcka bitarna. Spä med vatten om det inte räcker.
  3. Täck med lock och låt grytan puttra på svag värme i 1-2 timmar beroende på bitarnas tjocklek och hur mört köttet är. Såsen blir bara godare ju längre det hela får stå och småkoka. Krydda mot slutet med salt och peppar. Rör om med träsked i bottnen lite då och då, så det inte bränner vid. Servera med gremolatan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept