Klassisk kräftbisque

Klassisk kräftbisque
Foto: TV4

Klassisk kräftbisque

Av: Peter - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

ca 1 h

Härligt krämig och smakrik skaldjurssoppa med sälta och sting.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp frysta kräftor
  • 2 morötter (stora)
  • 2 gula lökar
  • 1 fänkål
  • 1 bit rotselleri, stor som en halv knytnäve
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ca 6 dl vatten
  • 0,5 dl cognac
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • rapsolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala 20 kräftor och spara stjärtarna att lägga i den färdiga soppan på slutet. Släng mittendelen där alla kräftans ben sitter.
  3. Hacka rotfrukterna, löken och fänkålen.
  4. Pensla en ugnsplåt med rapsolja. Lägg kräftskalen på den ena halvan och de hackade grönsakerna på den andra. Rosta (utan grill) i ugnen i 10-12 minuter, vänd och rör om kräftskalen efter halva tiden. Håll koll på skalen, så att de inte blir för brända.
  5. Lägg skalen i en stor flatbottnad kastrull och stöt till grus med t ex en flatbottnad flaska.
  6. Blanda i de hackade rotfrukterna, fänkålen och löken med kräftgruset och häll i vattnet och vinet och koka ca 20 minuter. Vätskan ska precis täcka hacket under hela koktiden, fyll på med vatten annars.
  7. Sila av fonden och reducera till hälften eller mer om du vill ha en kraftigare smak.
  8. Häll i grädde och konjak och reducera ytterligare till önskad konsistens. Först när soppan har önskad konsistens, tillsätter du cayenne och kräftstjärtar.
  9. Soppan får på inga villkor koka med stjärtarna, bara hållas varm till servering i värmda skålar på fat.
  10. Servera med oststång.