Klassisk briochedeg

30 m + 12-15 h i kyl
15 bröd
30 m + 12-15 h i kyl
15 bröd

Du behöver

  • 700 g ekologiskt vetemjöl, stenmalet
  • 210 g mjölk, kall
  • 210 g ägg
  • 100 g strösocker
  • 35 g jäst
  • 15 g fint havssalt
  • 225 g smör, kallt och osaltat
  • matolja

Gör så här

  1. Blanda mjöl, mjölk, ägg, socker, jäst och salt i en köksmaskin ca 4 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten när degen gått ihop och knåda ca 7 minuter. Degen ska vara slät och smidig.
  2. Gör glutenprov: Ta en bit deg i handen. Dra försiktigt i degen så att den blir kvadratisk. Om den är tillräckligt knådad ska degen kunna bli så tunn att den nästan är genomskinlig. Om degen går sönder behöver du knåda den ett tag till.
  3. Skär smöret i kuber om ca 2 x 2 centimeter och blanda ner i degen. Kör på låg hastighet 8-10 minuter eller tills allt smör blandats in i degen.
  4. Dela degen i 15 bitar som väger 100 g och rundriv dem. Olja in en plåt och lägg degbitarna på den. Täck med plastfolie och låt stå 12-15 timmar i kylen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept