Sotad lax med ägg och pressade grönsaker

4

Du behöver

Sotad lax

  • 300 g laxfilé, 1 lång remsa
  • 1 dl socker
  • 1 dl salt

Pressade sommargrönsaker

  • 1 st morot, tunt hyvlad
  • 3 st rädisor, tunt hyvlade
  • 50 g rotselleri, tunt hyvlad
  • 2 msk socker
  • 2 msk vinäger
  • 3 msk vatten

Smörsås med färskpotatis och laxrom

  • 2 dl mussel- eller fiskbuljong
  • 2 msk grädde
  • 200 g smör, kallt tärnat
  • 100 g kokt färskpotatis, tärnad
  • 3 msk vårlök, fint skivad
  • 3 msk laxrom
  • 2 msk pepparrot, fint riven
  • salt och svartpeppar
  • citronsaft

Ägg

  • 4 st vaktelägg (alt vanliga hönsägg)

Till garnering

  • dillvippor

Gör så här

  1. Sotad lax
    Grava laxen i 2 timmar.
  2. Rulla in i plastfilm och frys, gärna över natten.
  3. Torka bort överflödigt socker och salt. Rulla laxen snabbt direkt på hällen.
  4. Kyl och skär sedan i 8 bitar. Servera den rumstempererad.
  5. Pressade sommargrönsaker
    Doppa moroten och sellerin i kokande vatten i 10 sekunder, kyl i isvatten.
  6. Koka upp ingredienserna till lagen och pickla (låt vila i lagen) alla grönsaker i ca 5 minuter.
  7. Torka grönsakerna torra och lägg omlott på plastfilm.
  8. Plasta ovansidan och pressa, lägg i frysen.
  9. När flarnet är hårt, skär i remsor och förvara dem i frysen.
  10. Tina dem på tallriken vid servering.
  11. Smörsås med färskpotatis och laxrom
    Koka samman musselbuljongen till hälften, tillsätt grädden och koka ihop lätt.
  12. Vispa ner smöret i såsen vid sidan av spisen. Vänd ner resten av ingredienserna, smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
  13. Ägg
    Lägg vakteläggen i kokande vatten i 2,45 minuter. Använder du vanliga ägg (vilket också fungerar fint) lägger du dem i kokande vatten i 8 minuter.
  14. Garnera
    Servera med dillvippor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept