Sallad på confiterad hummer

Från Nyhetsmorgon

Sallad på confiterad hummer, torkad tomat, pressade vintergrönsaker och surdegskrutonger med saffran. Receptet kommer från vinnaren av Årets kock 2012 - Klas Lindberg

Se fler recept från

Nyhetsmorgon


27 januari 2012
Visa mer

Du behöver

Hummersallad

  • Hummerleder och klor från 2 humrar
  • 2 st tomater
  • Strösocker, salt och svartpeppar
  • Hummerolja, se nedan
  • 1 msk hummermajonnäs, se nedan
  • 1 msk hackad bananschalottenlök
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 tsk pressad citronsaft

Hummermajonnäs

  • Hummerskal från 2 humrar
  • 2 st tomater, nedskurna
  • 1 st bananschalottenlök, hackad
  • 3 st vitlöksklyftor, krossade
  • 10 kvistar timjan
  • 4 dl neutral olja
  • 1 st äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 5 st droppar tabasco
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • Salt
  • svartpeppar

Pressade vintergrönsaker

  • 1 st morot
  • 1 st fänkål
  • 0,5 st spetskål
  • 0,5 dl pressad citronsaft
  • 0,5 dl strösocker

Surdegskrutonger med saffran

  • 1 skiva kantskuret levainbröd, rivet i bitar
  • 2 msk smör
  • 1 knivsudd Saffran
  • 5 kvistar timjan
  • Salt
  • svartpeppar
  • dill till garnering

Gör så här

  1. Hummersallad
    Hugg av hummerdelarna och koka i lättsaltat vatten 1 min.
  2. Kyl i isvatten och skala.
  3. Klyfta tomaterna och krydda med socker, salt och peppar.
  4. Torka i ugn 120 grader ca 1 timme.
  5. Sjud hummerleder och klor i hummeroljan 2 min på låg värme, lyft och låt svalna.
  6. Vänd samman hummerkött, majonnäs, tomater, schalottenlök, gräslök, citronskal och saft.
  7. Hummermajonnäs
    Fräs hummerhuvudet med tomat, lök, vitlök och timjan.
  8. Slå på olja och koka 20 minuter, sila.
  9. Använd oljan till att koka hummerleder och klor innan du gör majonnäsen.
  10. Blanda äggula, senap, tabasco och citron, vispa försiktigt i 2 dl av hummeroljan så du får en majonnäs, smaka av med salt och peppar.
  11. Pressade vintergrönsaker
    Hyvla morot och fänkål tunt på mandolin.
  12. Plocka ner spetskålen i blad. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten.
  13. Marinera dem sedan i citronsaft och socker 10 minuter.
  14. Ta upp grönsakerna och torka av.
  15. Lägg grönskerna omlott mellan 2 plastfilmsbitar på en plåt så du får ett ark av grönsaker.
  16. Lägg på en plåt med tyngd på så arket ligger i press och ställ i frys.
  17. Ta fram det frysta arket och skär i remsor.
  18. Lägg på tallrikar och tina i 10 minuter innan servering.
  19. Surdegskrutonger med saffran
    Stek brödbitarna i smör, saffran och timjan.
  20. Smaka av med salt och peppar och låt droppa av på papper.
  21. Dekorera tallriken med dill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept