Ingefärsstekt kungskrabba

4

Du behöver

Krabba

  • 2 st färsk kungskrabba, benen
  • 2 tsk ingefära, fint skuren
  • 0,5 klyfta vitlök, fint skuren
  • 1 dl vitt vin
  • salt och svartpeppar
  • smör

Vit sparris

  • 4 st vita sparrisar, skalade (obs spara skalen)
  • salt och socker
  • salt och svartpeppar
  • Gräslök, fint skuren
  • olivolja

Skal från sparrisen

  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 4 st äggulor
  • salt och socker

Garnityr

  • 1 st vit sparris, skalad och tunt hyvlad med potatisskalare
  • körvel och smörgåskrasse

Gör så här

  1. Krabba
    Klipp upp skalen och lyft ut hela ben. Var försiktig så att du inte klipper sönder benen.
  2. Krydda med salt och svartpeppar.
  3. Stek i smör ca 2 minuter i varm stekpanna. Avsluta med ingefära och vitlök.
  4. Lägg benen på en plåt och låt vila i 2 minuter, skär i bitar.
  5. Koka ur stekpannan med vinet och koka ihop tills det tjocknar. Slå såsen över krabban.
  6. Vit sparris
    Koka upp vatten och smaka av med salt och socker, tills du tydlig känner sötma och sälta.
  7. Koka sparrisen tills den är mjuk, men fortfarande har spänst. Kyl i isvatten.
  8. Dela sparrisen i 3 delar. Krydda med salt, svartpeppar, olivolja, toppa med gräslök.
  9. Skal från sparrisen
    Koka skalen i mjölk och grädde i 5 minuter, sila.
  10. Rör gräddmjölken med äggula, smaka av med salt.
  11. Baka crèmen under plastfilm i ugnen, ca 35 minuter, 90 grader tills den stannar.
  12. Låt kallna och passera genom en fin sil, smaka av med salt.
  13. Garnera rätten med hyvlad sparris och örter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept