Bakad rabarber med karamelliserad vaniljcrème och rabarber-is

4

Du behöver

  • 2 st röda rabarber
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 st citron, saft och rivet skal
  • 1 st vaniljstång, urskrapad

Karamelliserad vaniljcrème

  • 5 dl mjölk
  • 0,5 st vaniljstång
  • 120 g socker
  • 120 g äggula
  • 40 g maizena
  • 50 g brynt smör
  • 100 g grädde, lättvispad

Dekor

  • Violblad
  • Rivet limeskal

Gör så här

  1. Bakad rabarber och rabarber-is
    Dela rabarbern i 10 cm bitar. Koka upp vatten, socker, vanilj och rabarberskalen.
  2. Sila och slå lagen över rabarbern, så det täcker, och plasta.
  3. Baka i ugnen, 90 grader tills den är mjuk. Låt kallna i lagen.
  4. Frys in lagen tills den är helt genomfrusen ca 2 timmar. Skrapa med en sked till "snö".
  5. Karamelliserad vaniljcrème
    Karamellisera hälften av sockret, slå på mjölken och lös upp.
  6. Vispa ägg, resten av sockret och maizena, häll den varma mjölken över äggvispet och rör om.
  7. Koka upp crèmen tills den tjocknar ordentligt, avsluta med att vispa i det brynta smöret.
  8. Plasta crèmen och låt den kallna.
  9. Mjuka upp crèmen med en visp och vänd ner den vispade grädden.
  10. Servera med rabarber och rabarber-is, dekorera med violblad och rivet limeskal.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept