Klargravad strömming s/s Norrtelje

Klargravad strömming s/s Norrtelje
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klargravad strömming s/s Norrtelje

12 ingredienser

Klargravad strömming serverades med fördel som förrätt med kokt potatis, knäckebröd och ost på skärgårdsbåtarna.

Ingredienser

portioner

Lag 1:

  • 1 kg färsk strömming
  • 5 dl vatten
  • 0,75 dl ättiksprit 12 %
  • 1 msk salt

Lag 2:

  • 3 l vatten
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 msk strösocker
  • 4 msk gräslök, finskuren
  • 2 msk dill, hackad
  • 3 msk purjolök, finskuren
  • 1 krm vitpepparkorn, krossade
  • 1 msk matolja

Gör så här

  1. Rensa och filéa strömmingen. Ta bort ryggbenet så här: för tummen längs med ryggbenet från stjärten, vik ut strömmingen, för in tummen under benet och lossa det. Dra av skinnet, börja vid stjärten. Skölj och låt filéerna rinna av.
  2. Blanda vatten, ättikssprit och salt till lag 1 och lägg i filéerna så att de är väl täckta. Låt stå i minst 12 timmar. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
  3. Skär gräslöken smått, hacka dillen och strimla purjolöken. Blanda vatten, ättikssprit, socker och peppar till lag 2. Lägg i filéerna och häll till sist över matoljan. Efter 1 dygn i kylskåp är strömmingen färdig. Den håller ett par veckor i kylskåp. Oljan ökar hållbarheten och gör smaken mjukare.