Klargravad strömming s/s Norrtelje

Klargravad strömming s/s Norrtelje
Foto: TV4

Klargravad strömming serverades med fördel som förrätt med kokt potatis, knäckebröd och ost på skärgårdsbåtarna.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

Lag 1:

  • 1 kg färsk strömming
  • 5 dl vatten
  • 0,75 dl ättiksprit, 12%
  • 1 msk salt

Lag 2:

  • 3 liter vatten
  • 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 1 msk socker
  • 4 msk finskuren gräslök
  • 2 msk hackad dill
  • 3 msk finskuren purjolök
  • 1 krm krossade vitpepparkorn
  • 1 msk matolja

Gör så här

  1. Rensa och filéa strömmingen. Ta bort ryggbenet så här: för tummen längs med ryggbenet från stjärten, vik ut strömmingen, för in tummen under benet och lossa det. Dra av skinnet, börja vid stjärten. Skölj och låt filéerna rinna av.
  2. Blanda vatten, ättikssprit och salt till lag 1 och lägg i filéerna så att de är väl täckta. Låt stå i minst 12 timmar. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
  3. Skär gräslöken smått, hacka dillen och strimla purjolöken. Blanda vatten, ättikssprit, socker och peppar till lag 2. Lägg i filéerna och häll till sist över matoljan. Efter 1 dygn i kylskåp är strömmingen färdig. Den håller ett par veckor i kylskåp. Oljan ökar hållbarheten och gör smaken mjukare.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept