Klargravad strömming med gräslök

Klargravad strömming med gräslök
Foto: TV4

En god strömming som gravas i två omgångar. Man kan naturligtvis förenkla lag två genom att bara ta gräslök eller dill.

11 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

Lag 1:

  • 1 kg färsk strömming (600 g filéer)
  • 9 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit, 12%
  • 1 msk salt

Lag 2:

  • 6 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1,5 dl socker
  • 18 krossade vitpepparkorn
  • 0,5 dl finskuren gräslök
  • 3 msk matolja

Gör så här

  1. Rensa och filéa strömmingen. Ta bort ryggbenet så här: för tummen längs med ryggbenet från stjärten, vik ut strömmingen, för in tummen under benet och lossa det. Dra av skinnet, börja vid stjärten. Skölj och låt filéerna rinna av.
  2. Blanda vatten, ättikssprit och salt till lag 1 och lägg i filéerna så att de är väl täckta. Låt stå i minst 12 timmar. Ta upp filéerna och låt dem rinna av.
  3. Blanda vatten, ättikssprit, socker, salt och peppar till lag 2. Lägg i filéerna och häll till sist över matoljan. Efter 1 dygn i kylskåp är strömmingen färdig. Den håller ett par veckor i kylskåp. Oljan ökar hållbarheten och gör smaken mjukare.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept