Klaras tjong

Chokladkola med tranbär och pistage
Foto: tv4

Du behöver

  • 70 g sirap
  • 70 g glukos
  • 200 g socker
  • 100 g grädde
  • 20 g smör

Gör så här

  1. Häll allt i tur och ordning i en gryta med tjock botten och koka på medelstark värme, rör inte. Koka till ca 140 grader. Använd helst sockertermometer.
  2. Olja in en marmorskiva eller ett återanvändbart bakplåtspapper typ silikonmatta, två degskrapor i plast och en sax.
  3. Häll upp smeten på marmorskivan och vik in kanterna med de inoljade skraporna om och om igen. Använd gärna inoljade plasthandskar. Fortsätt så tills du kan hantera smeten och dra den nu ordentligt så du arbetar in luft.
  4. När du dragit massan tillräckligt är den ljust kolabrun med en silkeslik yta. Dra nu ut den till önskad storlek och klipp till karameller. Tips: när det är dags att klippa, dela den i tre delar och klipp en i taget, låt de övriga ligga på ett bakplåtspapper i ugnen på ca 60 grader så de inte stelnar.
  5. Så fort karamellerna svalnat, förpacka dem lufttätt, eftersom de gärna drar åt sig fukt och klibbar ihop.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept