Klar ärtsoppa med rimmat sidfläsk

Klar ärtsoppa med rimmat sidfläsk
Foto: TV4

En variant av den svenska klassikern!

25 mars 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl torkade gula ärter
  • 2 liter grönsaksbuljong
  • 1 stor gul lök
  • 3 kryddnejlikor
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk mejram
  • salt och malen vitpeppar
  • 400 g rimmat sidfläsk i bit

Gör så här

  1. Lägg ärterna i blöt i vatten under natten.
  2. Skala den gula löken och tryck i nejlikorna. Häll över ärterna och vattnet i en kastrull och låt koka kraftigt i några minuter. Tillsätt löken och fläsket i hel bit. Sänk värmen och låt ärterna sjuda under lock i 3/3- 1 timme. Skär sidfläsket först i skivor, sedan i tärningar och koka i soppan ca 30 minuter. Tillsätt samtidigt mejram eller timjan eller dem båda.
  3. Ta upp löken. Vispa några kraftiga tag med en ballongvisp så att alla skal samlas i vispen och kan lyftas bort. Kontrollera kryddningen och smaksätt eventuellt med mer mejram eller timjan samt salt och peppar. Servera med svensk senap.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept