Kladdkaka med nougattäcke

Kladdkaka med nougattäcke
Foto: Frida Wismar

Kladdkaka kan man aldrig få nog av. Det går supersnabbt att slänga ihop en kladdkaka om du skulle få gäster med kort varsel. Här är en variant med nougat på toppen.

3 juni 2009
Visa mer

Du behöver

  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 nypa salt
  • 125 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 st ägg
  • 2 msk snabbkaffe
  • 150 g nougat
  • 0,5 dl mixade hasselnötter till att bröa formen med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna till kakan i en skål.
  2. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och ”bröa” den med hasselnötter.
  3. Smält smöret och rör ned äggen däri, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej!
  4. Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
  5. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.
  6. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och låt svalna något. Hyvla nougaten över kakan och låt den smälta. Kyl sedan ned den i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig). Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept