Kladdkaka med mintpäron

koket.se
Kladdkaka med mintpäron
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Kladdkaka med mintpäron

14 ingredienser

1,5 h

Underbar kladdkaka med pocherade vaniljpäron och mintchoklad. Som en modern variant av klassikern after eight-päron.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar

Pocherade päron

  • 2 päron
  • 1500 g vatten [1,5 l]
  • 1 vaniljstång
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 2 bitar citronskal, remsor
  • 0,5 citron, pressad

Kladdkaka

  • 150 g osaltat smör
  • 230 g strösocker [2,5 dl]
  • 70 g kakao [1,5 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 3 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • mintchoklad

Gör så här

Pocherade päron

  1. Tillsätt 1,5 liter vatten till en stor kastrull och tillsätt strösocker. Dela vaniljstången i
  2. mitten, skrapa ur fröna och tillsätt frön, vaniljstång, citronsaft och citronskalet till kastrullen. Rör runt på svag värme till sockret löses upp och låt det sedan koka upp. Låt koka i 10 minuter.
  3. Skala päronen men lämna kvar stjälkarna och ställ päronen i sockerlagen. Låt sjuda i 15-20 minuter eller tills päronen är mjuka när du sticker i dem med en baksticka. Dra av kastrullen från värmen och låt päronen stå kvar i sockerlagen en stund, ta ut och låt svalna.

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj kanterna på en springform och lägg bakplåtspapper i botten.
  2. Smält smöret på låg värme i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda runt. Tillsätt försiktigt 1 ägg i taget med en slickepott, blanda med slickepott tills varje ägg har arbetats in, sist vänder du ner vetemjölet.
  3. Fördela smeten jämnt i formen, skär päronen i mindre skivor och trycker ner i smeten i formen och toppa med bitar av mintchoklad. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna. Servera med glass eller lättvispad grädde.