Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Kladdkaka med mintpäron

1,5 h
8 bitar
Kladdkaka med mintpäron
Foto: TV4
Från Mitt kök

Underbar kladdkaka med pocherade vaniljpäron och mintchoklad. Som en modern variant av klassikern after eight-päron.

16 september 2015
Visa mer
1,5 h
8 bitar

Du behöver

Pocherade päron

  • 2 päron
  • 1500 g vatten (1,5 l)
  • 1 vaniljstång
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 2 remsor citronskal
  • 0,5 citron, pressad

Kladdkaka

  • 150 g osaltat smör
  • 230 g strösocker (2,5 dl)
  • 70 g kakao (1,5 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 3 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 110 g ägg (2)
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • mintchoklad

Gör så här

  1. Pocherade päron
    Tillsätt 1,5 liter vatten till en stor kastrull och tillsätt strösocker. Dela vaniljstången i mitten, skrapa ur fröna och tillsätt frön, vaniljstång, citronsaft och citronskalet till kastrullen. Rör runt på svag värme till sockret löses upp och låt det sedan koka upp. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skala päronen men lämna kvar stjälkarna och ställ päronen i sockerlagen. Låt sjuda i 15-20 minuter eller tills päronen är mjuka när du sticker i dem med en baksticka. Dra av kastrullen från värmen och låt päronen stå kvar i sockerlagen en stund, ta ut och låt svalna.
  3. Kladdkaka
    Sätt ugnen på 150 grader. Smörj kanterna på en springform och lägg bakplåtspapper i botten.
  4. Smält smöret på låg värme i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda runt. Tillsätt försiktigt 1 ägg i taget med en slickepott, blanda med slickepott tills varje ägg har arbetats in, sist vänder du ner vetemjölet.
  5. Fördela smeten jämnt i formen, skär päronen i mindre skivor och trycker ner i smeten i formen och toppa med bitar av mintchoklad. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna. Servera med glass eller lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept