Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Kladdkaka med lakritstryffel

ca 30 m
4
Från Mitt kök

Festfika för lakritsälskaren med fyllig saltlakritssås till den kladdiga chokladkakan med lätt lakritssmak. 

27 januari 2016
Visa mer
ca 30 m
4

Du behöver

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad, 70 %
  • 170 g strösocker (ca 2 dl)
  • 70 g muscovadosocker (ca 1 dl)
  • 110 g ägg, rumstempererade (ca 2 st)
  • 4 g salt (ca 0,5 tsk)
  • 20 g kakao (ca 0,5 dl)
  • 60 g vetemjöl (ca 2 dl)
  • 10 g lakritspulver (ca 2 msk)

Saltlakritssås

  • 50 g glykos
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 100 g grädde (1 dl)
  • 35 g lakritspasta (0,25 dl)
  • 25 g smör
  • 7 g salt (1 tsk)

Garnering

  • turkisk peppar, krossad
  • hallon
  • vaniljglass
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Kladdkaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra en rund springform som är 22-24 cm i diameter med smör och lägg bakplåtspapper I botten.
  3. Smält smöret, hacka choklad och tillsätt till smöret så att det smälter. Blanda i strösocker, muscovadosocker och ägg. Häll i smör och chokladblandningen och sist vänder du i alla torra ingredienser och häller smeten i formen.
  4. Grädda i 17-20 minuter. Ta ut och låt svalna. Känns kladdkakan väldigt kladdig går det att lägga in den i kylen så blir den lättare att dela sen.
  5. Saltlakritssås
    Värm glykos i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven tills du fått en fin karamellfärg.
  6. Häll i grädden, lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen, smaksätt med lakritspasta efter smak och blanda i smöret och salt och ställ åt sidan, låt svalna helt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept