Kladdig chokladkaka med rökta citrusnötter och rökt grädde

Från Nyhetsmorgon

Johan Åkerbergs kladdiga chokladkaka med rökta citrusnötter och rökt grädde.


18 juli 2015
Visa mer

Du behöver

  • 2 ägg
  • 3 dl råsocker
  • 4 msk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 150 g smör, smält
  • 100 g hackad mörk choklad (60-70%)
  • 0,5-1 chipotle, blötlagd och finhackad
  • 2 dl rökta nötter, ex. pekan, valnöt, hasselnöt, m.fl
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 citron, pressad
  • flingsalt
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst i en skål. Tillsätt kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt under omrörning. Häll i mjöl och smör, vänd till sist i choklad och chili. Blanda ordentligt.
  2. Häll smeten i en smörad och mjölad ugnsform och grädda på 175 grader 20-25 minuter. När cirka 5-10 minuter återstår av gräddtiden tänder du eld på spån i en konservburk, kastrull eller panna. Se till att det brinner ordentligt och släck sedan elden med ett lock. Sätt in kärlet i ugnen, och ta av locket så att röken sprids ordentligt. Låt kakan svalna innan den serveras med de rökta nötterna och vispade rökta grädden.
  3. Koka socker och citronsaft tills det börjar bli som en sirap. Lägg i de rökta nötterna och låt dem sjuda med på låg värme tills de dragit åt sig all sirap. Lägg upp på bakplåtspapper och strö över lite flingsalt, låt svalna.
  4. Häll grädden i en vid och grund glas- eller plastform. Om du använder rökpistol, täck då formen med plastfolie och för sedan in rök 1-3 gånger. Smaka av efter varje gång. Om du använder vanlig rök, ABU-rök eller liknande, se till att ha så låg värme som möjligt. Sätt in formen i röken utan lock eller plastfolie och rök tills du är nöjd med mängden röksmak.
  5. Låt grädden svalna och låt den gärna stå över natten med lock på i kyl, så att smaken får utveckla sig. Använd den som vanlig vispgrädde till exempelvis desserter eller såser. Om du vill kan du tillsätta lite socker.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept