Kishtis prinsesstårta

Kishtis prinsesstårta
Foto: TV4
Kishti Tomita Toure
Kishti Tomita Toure

Kishtis prinsesstårta

Av: Kishti Tomita Toure

Från: Hela Sverige bakar

21 ingredienser

2 h

När jag var liten ville jag alltid ha prinsesstårta med en annan färg på locket, men tyckte aldrig om tårtan i sig. Ända till min kusin som var konditor och i övrigt mycket äldre än jag bakade en prinsesstårta till en födelsedag. För något år sedan hittade jag figurmarsipan utan vetestärkelse som hade min favorit kombination av smaker - hallon och rabarber. Därefter så gjorde jag tryffel med rabarber/hallonmarsipan och nu i somras så kombinerade jag ihop en ny variant på prinsesstårta. ”Prinsesstårta Kishti” med mina favoritsmaker rabarber, hallon, vanilj och vit choklad med citron. /Kishti

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten, hett
  • 75 g smör
  • 2 dl glutenfri mjölblandning finmix
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 liten nypa vaniljpulver

Vanilj- och vit chokladkräm

  • 2 ägg
  • 1 tsk potatismjöl
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm bourbon vaniljpulver
  • 3 dl grädde
  • 100 g vit chokad med citronsmak

Garnering

  • 400 g röd figurmarsipan med jordgubbs- och rabarbersmak
  • potatismjöl
  • 4 dl grädde
  • figurblommor och pärlor
  • hallon- och rabarbermarmelad

Gör så här

Botten

  1. Sätt på ugnen 200 grader.
  2. Smörj och bröa formen.
  3. Blanda och sikta torra ingredienserna samman.
  4. Smält smöret i kokt vatten.
  5. Vispa ägg och socker pösigt ca 3 min.
  6. Vänd/blanda varvandes den torra blandningen och vatten- och smörvätskan ner i det uppvispade socker- och äggblandningen (vänd varannan lite i taget). Se till att sista rundan är mjölblandningen.
  7. Häll försiktigt i den smorda formen. Grädda längst ner i ca 30 minuter. Täck över med bakplåtspapper sista 10 min.

Vaniljkrämen

  1. 2 ägg vispas med 1 tsk potatismjöl, vaniljsocker och en nypa vaniljpulver.
  2. 3 dl vispgrädde får koka upp, slås sedan över de vispade äggen under stark vispning. Slås sedan tillbaka i kastrullen medan du fortsätter vispa.
  3. Bryt i den vita citronchokladen och låt koka upp tills det tjocknar. Lyft av från värmen och vispas tills det mesta av hettan har avgått. Låt svalna ett tag i kylskåp.

Montering

  1. Dela tårtbotten i tre så du får tre bottnar. Dela med filékniv eller tråd.
  2. Vispa grädden något stel.
  3. Bred sylt, kräm och grädde på tårtan.
  4. Kavla ut locket med potatismjöl och lägg ovanpå.
  5. Garnera tårtan.