Kinesisk BBQ av fläskkarré: "Char siu"

30 min marinad + 30 min tillagning
4
Från Nyhetsmorgon

En klassisk härligt söt och aromatisk traditionell kinesisk rätt. Serveras med förvälld Pak choi och rykande färskt ris.

31 juli 2015
Visa mer
30 min marinad + 30 min tillagning
4

Du behöver

Kött:

  • 1 kg fläskkarré i bit
  • 1 msk honung

Marinad:

  • 2 msk vitt vin eller risvin
  • 4 msk socker
  • 2 krm fivespice
  • 1 mortlad stjärnanis
  • 1 dl hoisin (kinesisk sås som finns i alla asiatiska livsmedelsaffärer)

Sallad:

  • 4 st Pak choi
  • 1 l vatten
  • 2 msk soya
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk matolja

Till servering:

  • kokt ris, koriander, salladslök, sesamfrön

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Stycka och skär fläskarrébiten i 8 långa cylinderformade bitar (skär längs med fibrerna). Marinera sedan köttet i en plastpåse eller skål i minst 30 minuter. Ju längre den får stå desto bättre, 12 timmar är optimalt.
  2. Sätt ungen på 200 grader. Lägg det marinerade köttet på galler (spara marinaden), ha en plåt med en skvätt vatten under. Ställ in allt i ugn och stek i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen visar 70 grader, vänd efter 10 minuter på alla bitar.
  3. Ta ut köttet när det är klart och pensla på med honung, låt vila minst 10 minuter.
  4. Ha i en skvätt vatten i marinaden och koka den i cirka 5 minuter, och vips så har du en supergod sås.
  5. Koka upp vattnet och ha i matoljan. När vattnet kokar har du i pak choi och förväll den i cirka 2-3 minuter. Sila sedan av och drissla över soya och sesamolja.
  6. Servera allt med nykokt ris, koriander och salladslök.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept