Mormors äppelkaka

Mormors äppelkaka
Foto: Lena Koller
Från Sinnenas mat

”En underbar äppelkaka som fungerar som ’anti-rynkkräm’ – den fyller ut rynkorna inifrån!” - Kim Anderzon

28 september 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 4–6 äpplen
  • sockerlag (4 dl vatten + 1 dl strösocker)
  • 150 g sötmandel
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • saft och skal av ½ citron
  • 2 äggulor
  • 2–3 äggvitor

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skala och kärna ur äpplena, dela dem i halvor och koka dem mjuka i sockerlagen.
  2. Skålla mandeln och mal den.
  3. Rör smör och socker poröst. Tillsätt citronskal och saft, mandel och äggulor. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
  4. Lägg äpplena i en smord ugnsform och bred smeten över dem.
  5. Grädda kakan i 15–20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept