Mormors äppelkaka

Mormors äppelkaka
Foto: Lena Koller
Kim Anderzon
Kim Anderzon

Mormors äppelkaka

Av: Kim Anderzon

Från: Sinnenas mat

8 ingredienser

”En underbar äppelkaka som fungerar som ’anti-rynkkräm’ – den fyller ut rynkorna inifrån!” - Kim Anderzon

Ingredienser

portioner
  • 4-6 äpplen
  • sockerlag (4 dl vatten + 1 dl strösocker)
  • 150 g sötmandel
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 citron, saft och skal av
  • 2 äggulor
  • 2-3 äggvitor

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skala och kärna ur äpplena, dela dem i halvor och koka dem mjuka i sockerlagen.
  2. Skålla mandeln och mal den.
  3. Rör smör och socker poröst. Tillsätt citronskal och saft, mandel och äggulor. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
  4. Lägg äpplena i en smord ugnsform och bred smeten över dem.
  5. Grädda kakan i 15–20 minuter.