Marängsviss à la Kicki

koket.se
Marängsviss à la Kicki
Foto: TV4

Marängsviss à la Kicki

Av: Kicki - Malmö

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Minimaränger med choklad/chilismak, serveras med hemgjord vaniljglass och två olika såser - hallonsås och chilichokladsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Se Kicki - Malmö laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Maränger

  • 7 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad (hög kvalitet) (70 %) med chilismak

vaniljglass

  • 2 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • ca 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker (eller vanilj från vaniljstång)

Chokladsås

  • 2 dl mjölk
  • 150 g mörk choklad med chilismak
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk honung
  • 30 g smör
  • 0,5 tsk flingsalt

Hallonsås

  • 5 dl hallon
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm vaniljsocker
  • 0,5 tsk potatismjöl

Gör så här

Maränger

  1. Sätt ugnen på 130 grader, varmluft.
  2. Blanda äggvita och strösocker i en rostfri bunke.
  3. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.
  4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, enklast i en bakmaskin.
  5. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop!
  6. Smält chokladen och blanda den, endast lite, med marängen.
  7. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter, marängerna ska vara sega lite i mitten. När du gör marängerna små blir tiden kortare.

Vaniljglass

  1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker så att blandningen blir lätt och luftig.
  2. Sätt till mjölken under omrörning. Vispa grädden så att den är nästan hård. Rör ner grädden i de övriga ingredienserna och se till att allt är väl blandat. Servera direkt eller ställ i frysen.

Chokladsås

  1. Finhacka chokladen, koka upp mjölken med grädde och honung.
  2. Häll blandningen över chokladen och mixa slätt med mixerstav eller visp.
  3. Vispa i smöret och smaka av med salt. Servera såsen ljummen. Häll upp i liten skål eller glas till servering.

Hallonsås

  1. Koka ihop hallon och socker under omrörning.
  2. Låt småkoka tills hallonen blivit mosiga.
  3. Sila bort kärnorna och häll tillbaks såsen i grytan.
  4. Sikta över vaniljsocker och potatismjöl och låt såsen koka upp. Häll upp i liten skål eller glas till servering.