Flamberade crêpes

Flamberade crêpes
Foto: TV4

Flamberade crêpes

Av: Kerstin Skoglund

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

55 min

Grand Marnierflamberade crêpes, hackad mandel och apelsinklyftor med en liten skål med Bödablåbär och vaniljgrädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Servera gärna samma likör som du flamberar i, till efterrätten.

Ingredienser

portioner
  • 3 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • smör, att steka i

Fyllning

  • 0,5 dl sötmandel, hackas
  • 1 apelsin

Flambering

  • 8 cl likör

Tillbehör

  • 2 dl blåbär
  • 1 dl grädde
  • vaniljsocker

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser och låt smeten stå och dra ca 30 minuter.
  2. Stek 8 små pannkakor i smör.
  3. Sötmandel hackas och strös över pannkakorna. 1 apelsin skärs i klyftor, ta bort skinnet, hacka och låt varje pannkaka få ca 1 klyfta var. Rulla ihop.
  4. Gör 8 rullar. Lägg dem på ett ugnsfast fat och täck med folie. Så här långt kan du förbereda.
  5. När du börjar äta varmrätten, sätt in desserten i ugnen, 100 grader. Då brukar de hinna bli lagom varma.
  6. Ta med fatet in till bordet och häll över 8 cl likör. Tänd en lång gaständare och låt det brinna (akta håret).
  7. Tag ut de djupfrysta blåbären ur frysen. Lägg ca ½ dl var i små skålar.
  8. Vispa grädden, smaksätt med vanilj. Klicka en gräddtopp över varje skål. Serveras bredvid pannkakorna.
  9. Om någon vill ha det lite sötare, ha gärna strösocker i en skål bredvid.