Fisk- och skaldjurssoppa

Fisk- och skaldjurssoppa
Foto: Susanna Blåvarg
Kerstin Hultén
Kerstin Hultén

Fisk- och skaldjurssoppa

Av: Kerstin Hultén

Från: Maten som skyddar mot cancer

17 ingredienser

Skaldjur är vackert, gott och fräscht. Musslorna ska vara stängda när de läggs i och öppna när de har kokat.

Ingredienser

portioner
  • 400 g laxfilé
  • 1 nät blåmusslor, ca 1 kg
  • 400 g räkor med skal
  • 4 msk olivolja
  • 1 l vatten + 3 fiskbuljongtärningar
  • 3-4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 hel stjärnanis
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk färsk timjan, repad

Gör så här

  1. Skala räkorna och fräs skalen i 2 msk olivolja i en gryta.
  2. Häll på fiskbuljong och låt koka på svag värme i ett par
  3. minuter. Sila av räkfonden.
  4. Skala och tärna potatis och morötter. Skala och strimla fänkålen.
  5. Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Fräs lök
  6. och vitlök i 2 msk olivolja i ett par minuter.
  7. Lägg i potatis, morötter och fänkål. Krydda och fräs sakta i någon minut. Häll över räkfonden och tomaterna och koka på svag värme i ca 30 minuter under lock.
  8. Tvätta och skrapa musslorna. Skär laxen i stora bitar. Sjud musslorna i soppan i 3 minuter. Lägg i laxen och koka försiktigt i ytterligare 3–6 minuter.
  9. Lägg i räkorna precis före servering. Salta och peppra. Servera soppan het toppad med färsk timjan och ett gott bröd.