Keftedes - grekiska platta köttbullar

Från Nyhetsmorgon

Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos Ahlénius lagade en grekisk buffé i Nyhetsmorgon. Här är deras recept på goda Keftedes (grekiska platta köttbullar).

1 augusti 2015
Visa mer

Du behöver

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 skivor torrt vitt bröd
  • 1 kg bland- eller nötfärs
  • 0,5 dl rödvin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad färsk persilja
  • 1,5 msk spiskummin
  • 0,5 dl torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl god olivolja
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Skala lök och vitlök. Riv den gula löken och brödskivorna på ett rivjärn och lägg i en bunke. Pressa ner vitlöken och blanda i köttfärs, rödvin, tomatpuré, ägg, örter och kryddor.
  2. Blanda om färsen väl så att alla smaker blir jämnt fördelade. Rulla till runda små biffar och doppa dem i mjölet.
  3. Hetta upp 1 dl olivolja i en stek- eller grillpanna och stek biffarna på medelhög värme tills de är gyllenbruna och färdiga inuti, ca 3-4 min på varje sida. Pressa rejält med citronsaft över biffarna direkt efter att det har tagits upp ur pannan och ringla 1/2 dl olivolja över vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept