Katrinplommonsufflé a la Klein

Katrinplommonsufflé a la Klein
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Katrinplommonsufflé a la Klein

9 ingredienser

Var inte rädd för att pröva på att laga sufflé. Smörj och sockra formen ordentligt och öppna inte ugnsluckan en enda minut i förväg. Det är hemligheten. För att laga sufflé behöver du en suffléform på 1 1/2-2 liter eller portionsformar.

Ingredienser

portioner
  • 250 g katrinplommon kärnfria
  • 0,5 apelsin, rivet skal och saften av
  • 50 g mandelmassa
  • 0,5 msk hallonsylt
  • 2,5 cl cognac
  • 6 äggvitor
  • 2 tsk majsstärkelse
  • smör, till formen
  • strösocker, till formen

Gör så här

  1. Tvätta apelsinen. Pressa saften och riv skalet. Koka plommonen mjuka i apelsinsaften och lite vatten. Ta upp plommonen och hacka dem fint. Smörj och sockra formen eller portionssuffléformarna. Vispa äggvitorna till ett blankt och toppigt skum. Blanda i maizena. Ställ skålen i kylskåp. Sätt ugnen på 200°.
  2. Riv mandelmassan grovt. Lägg mandelmassan och plommonen i en bunke. Lägg även i det rivna apelsinskalet och hallonsylten. Låt stå och dra ca 15 minuter. Tillsätt konjaken. Vänd ner de vispade vitorna. Häll sufflémassan i suffléformen/formarna. Grädda i ugnen. Stor form 20-25 minuter, portionsformar 10-15 minuter eller tills sufflén höjt sig och fått färg. Öppna inte ugnsluckan för tidigt.
  3. Servera sufflén omedelbart, direkt från ugnen, så att den inte sjunker ihop.