Katrinplommonpaj

Katrinplommonpaj
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Katrinplommonpaj

13 ingredienser

Katrinplommon borde alltid finnas hemma. Då kan du alltid åstadkomma en god dessert, om du blir sugen. Här har vi kokat plommonen i apelsinsaft och lagt dem tillsammans med mandelfyllning i pajskalet.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker, knappt
  • 1 krm salt
  • 125 g smör, kallt
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • 250 g katrinplommon
  • 2 apelsiner
  • 2 ägg
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1 dl strösocker, knappt
  • 75 g sötmandel, skalad
  • valnötter, till garnering

Gör så här

  1. Lägg mjöl, socker och salt i en matberedare. Skär smöret i bitar och lägg ovanpå. Tillsätt ägg och vatten. Blanda 20–30 sekunder tills degen går ihop. Låt degen vila i kylskåp ca 1 timme.
  2. Pressa apelsinerna. Koka plommonen mjuka i apelsinsaften. Låt kallna. Grovhacka några valnötskärnor till garnering. Lägg mandeln i matberedaren och kör på hög hastighet 20 sekunder. Lägg i ägg, crème fraiche och socker och häll i apelsinsaften som plommonen kokat i. Blanda med några tag på momentläget.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga degbottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200° ca 10 minuter. Lägg de kokta plommonen i pajskalet och häll över mandelsmeten. Grädda i ca 30 minuter eller tills fyllningen stannat. Strö över valnötskärnorna och servera pajen ljummen.