Katrinplommonpaj

Katrinplommonpaj
Foto: TV4

Katrinplommon borde alltid finnas hemma. Då kan du alltid åstadkomma en god dessert, om du blir sugen. Här har vi kokat plommonen i apelsinsaft och lagt dem tillsammans med mandelfyllning i pajskalet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker, knappt
  • 1 krm salt
  • 125 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • 250 g katrinplommon
  • 2 apelsiner
  • 2 ägg
  • 1,5 dl créme fraiche
  • 1 dl strösocker, knappt
  • 75 g skalad sötmandel
  • valnötskärnor till garnering

Gör så här

  1. Lägg mjöl, socker och salt i en matberedare. Skär smöret i bitar och lägg ovanpå. Tillsätt ägg och vatten. Blanda 20–30 sekunder tills degen går ihop. Låt degen vila i kylskåp ca 1 timme.
  2. Pressa apelsinerna. Koka plommonen mjuka i apelsinsaften. Låt kallna. Grovhacka några valnötskärnor till garnering. Lägg mandeln i matberedaren och kör på hög hastighet 20 sekunder. Lägg i ägg, crème fraiche och socker och häll i apelsinsaften som plommonen kokat i. Blanda med några tag på momentläget.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga degbottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200° ca 10 minuter. Lägg de kokta plommonen i pajskalet och häll över mandelsmeten. Grädda i ca 30 minuter eller tills fyllningen stannat. Strö över valnötskärnorna och servera pajen ljummen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept