Ost och chokladpralin

Ost och chokladpralin
Foto: Tomas Yeh
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Ost och chokladpralin

Av: Katja Palmdahl

6 ingredienser

En riktigt bitter och mörk choklad tillsammans med en bit len hushållsost blir en annorlunda pralin! Servera den rumstempererad för att ge osten en lätt krämig konsistens. Testa att lagra en Hushållsost för att få fram en fylligare och mer spännande smak.

Receptet ger ca 20 praliner.

Andra förslag kan vara att toppa en bit ost med en bit valnöt, en droppe crema de balsamico och timjan. Eller bara en god fikonmarmelad och pistagenöt.

Prova att lagra en Hushållsost själv. Utgå ifrån en hel, fin och obruten ost. Sök en lagringsplats som håller en stabilt kall temperatur på hösts 10 grader. Vänd osten ibland. Efter ett år kan du avnjuta en starkare och mer aromatisk Hushållsost.

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 100 g hushållsost, gärna lagrad
  • 2 msk mandel, flagad rostad
  • apelsinskal, fint strimlat
  • flingsalt
  • citrontimjan, till dekoration

Gör så här

  1. Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något.
  2. Skär osten i små tärningar och stick ner en tandpetare.
  3. Doppa osten i choklad och ställ på smörpapper.
  4. Strössla på mandel, apelsinskal och pyttelite flingsalt.
  5. Ställ att stelna i kyl.